Постови

Приказују се постови за децембар, 2017

Sesbania punicea

Слика
Jedno divno egozticno drvo.Veoma lako ga mozemo uzgojiti iz sjemenke. Sjeme malo zasjeci radi brzeg i lakseg klijanja.Ne podnosi niske temperature tako da ga zimi moramo skloniti u topliju prostoriju.

Murraya paniculata....Kineski jasmin

Слика
Murraya je zimzeleni zbun koji veoma sporo raste.Upotrebljava se u medicinske svrhe a njen cvijet jako lijepo mirise. Razmnozava se reznicama i veoma uspjesno sjemenka koje treba odmah sijati cim dozru. U zemlju treba pomesati pijesak i da se voda ne zadrzava.Treba je prihranjivati povremeno orosavati. Murraya ima vise vrsta: • Murraya burmanii • Murraya caloxylos • Murraya crenulata • Murraya koenigii • Murraya ovatifoliolata • Murraya paniculata • Murraya stenocarpa • Murraya alata • Murraya alternans • Murraya amoeana • Murraya banati • Murraya brevifolia

Trachelospermum jasminoides

Слика
Trachelospermum je poznat kao zvjezdasti jasmin. Voli dosta sunca dobro drenirano i plodno tlo.Izdrzljiv je na mrazeve ali mu treba zastita.Ima veoma mirsne bijele cvijetove koji pocinju sa cvjetanjem u prolece. Razmnozava se povaljenicama,sjemenkama i reznicama samo proces ziljenja reznicom je dugacak.

Tuberoza (Polianthes)

Слика
Tuberoza (Polianthes) veoma je dekorativna biljka. Kod ovog roda osnovu u nazivu Polianthes čine grčke reči polios – beličast i anthos – cvet, što znači beli cvetovi.  Tuberoze imaju mesnatu lukovicu iz koje prvo izbijaju dugački i uzani listovi skupljeni u rozetu. Iz centralnog dela lukovice pojavljuje se cvetno stablo dugačko 60 do 120 santimetara koje se završava u retkoj i labavoj cvasti. Cvetovi su šestodelni, beli, a u otvaranju nežno roze boje, jednostavni ili dupli. Miris je prijatan, veoma snažan, opojan Razmnožava se skidanjem podmlatka sa krupnih matičnih lukovica, što se radi u rano proleće. Cvet donose samo krupne i zdrave lukovice, sa kojih su odstranjeni svi lukčići. Pošto su lukovice veoma osetljive na mrazeve, u proleće, februara–marta, sade se u saksije prečnika 12–13 santimetara i ispune hranjivom humusnom zemljom.Saksije se zatim smeštaju u leju ili neku drugu toplu prostoriju. Poterale biljke se u maju sade na otvorene površine ili kultiviraju dalje u saksiji. Cve

Luculia gratissima rosea

Слика
Ovo je prekrasan grm sa atraktivnim liscem i slasno mirisnim ruzicastim cvijetovima.Mogu se uzgajati u velikim saksijama i zimi da zimuju u hladnijoj prostoriji ali zasticenoj od smrzavanja. Razmnozava se reznicama i sjemenom

Quisqualis indica

Слика
      Kakva egzoticna lepotica. Cvetici mirisu,razmnoziti je mozemo reznicama. Cveta na novim granama pa je treba povremeno orezati. Voli kiselu zemlju i ljeti dosta vode.Zimi ne gubi lisce i trebala bi da prezimi u hladnijoj prostoriji ali ne ispod 10 stepeni.

Senecio confusus

Слика
Senecio voli puno sunce ali treba paziti sa zalivanjem.Veoma lako se zili reznicama.Veoma brzo raste  pa posto je puzavica trebat ce mu potpora ili ga ostaviti da raste u padajucoj formi. Ne napadaju ga nikakve stetocine,sve u svemu laka biljka za uzgoj.

Cestrum Elegans

Слика
Cestrum Elegans sa cvjetanjem pocinje u Februaru.Prezimljava u hladnoj prostoriji ali ne ispod 5 stepeni.Veoma lako se zili reznicama,koje zilimo na proljece. Prihranjivati ga jednom sedmicno i radovat ce vas prelijepim cvjetovima. Posto se cvjetovi javljaju na vrhovima grana a i veoma brzo raste mozemo ga redovno skracivati i oblikovati grmastu biljku ili moze kao malecko drvce.

JASMIN KAROLINA--Gelsemium Sempervirens

Слика
Naziv mu je Večernja truba ili  Karolina jasmin.Raste od 3 do 5,4 metara.Sok moze izazvati iritaciju koze pa pazljivo sa ovim lepotanom. Cveticu su zute boje u obliku trubica i imaju jako snazan miris. Razmnozavaju se lako sjemenkama i uspjesno se zile reznicama.

Duranta repens

Слика
Duranta mi je medju omiljenim biljkama. Nije teska za uzgoj prihrana i zalivanje kao kod svake biljke,zili se veoma lako reznicama a ima i jako dobar uspijeh kad ih uzgajamo iz sjemenki. Ako su joj uslovi dobri jako brzo naraste u lijep primjerak biljke.Cveta na vrhovima grancica. Ako je nemate stavite je na listu svojih zelja jer je super biljkica.

Gardenija..Gardenia jasminoides

Слика
Sto se tice mog iskustva u gajenu gardenije je sledece: Obicno ova ljepotica nas privuce svojim lijepim bijelim cvjetovima uz to jos i mirisu. Jedan divan zbunic do nekih 30-ak cm visine.Vecinom nastaje problem cim stigne kuci za par dana,jer biljka pocinje odbacivati pupoljke pocinju neki listovi dobijati i smedje fleke. Ja takve biljke uvozne zovem nabildovane svim i svacim ogranicen im je rast raznim hemijama i mahom svi se zale kako im gardenija propada. A vi cim biljku donesete kuci ili je vec neko ima ozilite sebi reznicu.Slusala sam dosta nece da se ozili ne moze..Moze itekako posebno u plasticnoj boci i taj postupak ziljenja ima vec na nasem forumu. Imat cete jednu jako zdravu i zahvalnu gardeniju godina tako da joj se necete radovati par mjeseci nego ce trajati godinama.

Barleria repens

Слика
Barleria repens je niska egzotična cvetnica poreklom iz Južne Afrike. U pitanju je zimzelena višegodišnja biljka. Drugačije je nazivaju i žbunasta ljubičica jer najčešće raste kao kompaktan žbun. Listovi su sjajni i tamno zeleni a trubasti cvetovi imaju lepu pink-crvenu nijansu, koja se moze opisati i kao koralna ili boja lososa.

Tibouchina urvilleana

Слика
Tibouchina urvilleana je zimzelena zbunasta cvetnica poreklom iz tropskih suma Brazila. Gaji se zbog atraktivnih, kao somot mekanih listova i prelepih ljubicastih cvetova koji su oko 8cm u precniku. Zimi se moze gajiti kao sobna a leti napolju. Cveta od sredine leta.

Jasminum auriculatum (molle)

Слика
Jasminum auriculatum (molle). Izuzetno mirisan jasmin poreklom iz Indije. Po jacini mirisa rivali su mu sambak kultivari. Odlikuje ga velika cvetnost i zbunasta forma. Zahvalan za oblikovanje.

Chloranthus spicatus

Слика
Chloranthus spicatus, biserna orhideja ili kokosije nozice. Veoma retka, mirisna i egzoticna biljka. Potice iz jugoistocne tropske Azije gde je tradicionalno koriscena za aromatizovanje caja jer je odlikuje izuzetan, osvezavajuci miris sa citrusnim notama. Nazivaju je jos i cajnom orhidejom. Biljka je zimzelena i ima glatke, sjajne i blago nazubljene listove. Cvetovi su grupisani u cvasti neobicnog oblika. Lice na perle zuto-zelene boje. Cveta od maja do  oktobra u ciklusima. U sobnim uslovima cveta i zimi. Pojedinacna cvast ne traje dugo posle dozrevanja i promene boje u zuto, kada je mirisna ali je biljka brzo zamenjuje novom. Posto potice iz tropskih suma juzne Kine, voli toplo, vlazno i senovito mesto. Substrat treba da je blago kisele reakcije, propusan i hranjiv. Kao sobna biljka, klorantus ima prednost jer cveta u uslovima slabije svetlosti. Siri miris okolo ako su ambijentalni uslovi odgovarajuci a po pravilu je jaci dalje od biljke nego na samoj cvasti. Jos jedna zanimljivost

Petrea volubilis ili kraljičin venac.

Слика
Jedna od najspektakularnijih penjačica u kultivaciji. Petrea je zimzelena tropska biljka i potiče iz Centralne Amerike. Odlikuju je kaskadne, viseće cvasti i do 30cm dužine. Pravi cvet je ljubičast i traje nekoliko dana a veći od njega su čašični listići ili brakteje koje traju puno duže. One postepeno dobijaju zelenkasto-sivkaste nijanse tako da i posle precvetavanja dugo daju dekorativnost biljci. Kontrast delikatnim cvastima su tamnozeleni i čvrsti listovi, grube strukture, poput šmirgle. I ako je penjačica, petrea se može oblikovati i kao žbun. Kad stablo dovoljno zadeblja, purža samo sebi potporu. Cvetovi nemaju miris ali i bez toga, petrea ima dovoljno atributa koji je čine pravim remek-delom prirode. 💕

Clerodendrum thompsonie

Слика
Clerodendrum thompsonie je tropska penjacica poreklom iz Afrike. Ono sto je cini posebno atraktivnom su bele brakteje i crveni cvetici koji prave bogate cvasti. Moze cvetati tokom cele godine, ipak najintenzivnije u toplom delu godine. Posle cvetanja je pozeljno orezivanje radi kontrole visine i pospesivanja novog cvetanja. Cvetovi se pojavljuju na mladim izdancima

Millingtonia hortensis ---Tree Jasmine, Cork Tree

Слика
Je brzo rastuce drvo koje se veoma lako razmnozava reznicama i sjemenkama koje nicu za neke 3 sedmice. Ima veoma lijep miris koji nocu intezivno mirise na jasmin. Zimi je cuvati u kuci na temperaturi od 10 do 15 stepeni i korjen se ne smije nikako sasushiti.

Beaumontia grandiflora

Слика
Jos jedna prelijepa egzota koja se razmnozava reznicama ili sjemenkama koje prekrijemo lagano zemljom oko neka 2mm nicu za mjesec dana i treba im temperatura za nicanje od 22 do  24 stepena.

Tekoma--Tecoma stans

Слика
Tekoma dobro podnosi  sunce moze se gajiti ko grm ili drvce.Brzo raste veoma lako se razmnozava reznicama i sjemenkama ali kad je pitanje kod sjemena treba sto prije posijati jer brzo gubi klijavost. Cveta cijelo ljeto uz redovnu prihranu radovace nas divnim zutim cvjeticima.

Dipladenia,Mandevilla..

Слика
                                                           Dipladenia,Mandevilla.. Diplandelija je puzavica koja može da naraste do 3m. Veoma je slična puzavica je i Mandevilla x amoena koja može da naraste i do 6m. Počinje sa cvetanjem u maju, ali glavno cvetanje se odvija u toku vrelih letnjih meseci.Treba je gajiti na osunčanim pozicijama, jer u senci i polusenci slabije cveta, a grane se preterano izdužuju.Sadi se u tresetne supstrate, ali je dobra i svaka zemlja koja je dobro propusna za vodu. Ne voli preterano zadržavanje vode oko korena.Odlično podnosi sunce i letnje žege. Mraz je potpuno uništava, ali u proleće iz zemlje izbijaju novi izbojci. Naravno da na ovaj način ne može prezimeti u kontinentalnim uslovima gde temperature padaju ispod -2°C. Iz ovog razloga u kontinentu se gaji u velikim baštenskim saksijama i prezimljava u hladnoj prostoriji u kojoj temperatura ne pada ispod 0°C Razmnožava se poluzrelim reznicama u avgustu uz obavezno korišćenje hormona za ožiljavanj

Tvedia--Tweedia caerulea

Слика
Tweedia se moze gajiti kao jednogodisnja biljka jer sijanjem na proljece cvjetat ce nam iste godine,predivnim tirkizno plavim cvjetovima,koji se rijetko srecu  te boje u biljnoj vrsti. Odrasla biljke dostize visinu do 90cm i treba joj potpora.Razmnozava se sjemenkama voli suncan polozaj i vlazno zemljiste.

Streptokarpela--streptocarpella

Слика
Jos jedna po meni jako zanimljiva i lijepa biljka.Koliko mogu prenijeti iz licnog iskustva da je veoma laka za odrzavanje.Ljeti je smjestite u hladovinu da nije  na direktnom suncu i imacete mnostvo cvjetova.Sa prihranom ne treba pretjerivati i paziti na zalivanje. Veoma lako se zili reznicama.Reznice uzete na proljece vec ce cvjetati ljeti.Svake druge godine ozilite novu biljku da bi vam bolje cvjetala.Veoma dekorativno izgleda u visecim saksijama Toplo je preporucujem svima  

Plumbago-- Plumbago auriculata

Слика
Plumbago je žbun koji raste od 1-3m visine i približno toliko raste i u širinu. U zavisnosti od šišanja, može se formirati i kao puzavica koja se širi uz oslonac, ili mali poluviseći žbun. Potpuno osunčane pozicije su uslov da plumbago cveta intenzivno i bujno. Već u polusenovitim pozicijama cvetanje se smanjuje. Zbog osetljivosti na jače mrazeve, preporučujemo da ga sadite u velike baštanske saksije. Ipak, čak i kada je posađen na otvorenom, on se nakon zime oporavlja relativno brzo i izbija sa novim izbojcima iz zemlje. Ako želite lepu žbunastu biljku, onda će sadnja u saksiji biti u prednosti. Letnje žege podnosi odlično. Razmnožava se, kao i ostalo šiblje, poluzrelim vršnim reznicama u toku avgusta uz korišćenje hormona za ožiljavanje drvenastih reznica. Obavezno ga prihranjujte od marta do sredine avgusta nekim od vodorastvorljivih đubriva za cvetajuće biljke, ali mu povreeno dodajte (jednom mesečno) i đubrivo sa pojačanim sadržajem azota. Dobro je da se u toku maja i juna jedn

Pompon drvo--Dais cotinifolia

Слика
                                                   Pompon drvo--Dais cotinifolia Pompon drvo može da naraste do 3-4m maksimalno. Orezivanjem u proleće formira se bogata krošnja a cveta tokom leta i jeseni. Može da se gaji u saksiji koja se preko zime unosi u zaštićen prostor. Cvetovi su mirisni, nežno roze boje, prečnika oko 10cm. Brzo dostigne svoju optimalnu visinu i kao formirano stablo dobro podnosi sušu i blaže mrazeve (oko 3 godine). Razmnozava se sjemenom ili polu-drvenastim reznicama

Hardenbergia --Hardenbergia violacea

Слика
To su snažne, dekorativne, zimzelene penjačice sa kožastim, izduženim, intenzivno zelenim listovima i cvetovima u beloj, ljubičastoj i pink boji. Zemljište: dobro drenirano zemljište blago kisele ili neutralne reakcije koje se sastoji od ilovače, oštrog peska i lisnjače u odnosu (1:1:1) Rast: Pojedinačne grane dostižu visinu od 2-3 m i potreban im je čvrst oslonac za penjanje. Cvetanje: Počinje u rano proleće i cveta tokom celog leta Svetlo: Sunčano ili polusenovito mesto Temperatura: Podnosi T do -7 C kad mora da se unese u zaštićeni prostor Razmnozava se u proleće, semenom ili mekim reznicama

Antigonon--antigonon leptopus

Слика
Antigonon je lozica koja raste iz gomoljastog korijena.Listovi su joj naizmjenicno rasporedjeni.Cvijetova ima obicno u nijansama ruzicaste ljubicaste a ponekad zuckaste ili bijele. Razmnozava se sjemenkama ili reznicama.

Jasmin--Jasminum polyanthum

Слика
                                              Jasmin--Jasminum polyanthum Jasmin cveta zimi, a može se u kuću uneti samo na kratko, u doba cvetanja, a ostalo vreme mora biti u stakleniku. Jedna od njegovih privlačnosti je svakako jak intezivan miris. Kao snažna penjačica obično se prodaje omotana oko žičanog obruča visoka oko 38 cm. Ako se uzgaja u stakleniku, vezana za rešetku, brzo prekrije zid. Kao lončanica, mora se leti izneti napolje da se dobro provetri i držati je na suncu da bi izdanci dozreli. Time će se poboljšati cvetanje u zimskom periodu. U ranu jesen opet je unesite unutra. Jasmini pripadaju porodici maslina (Oleaceae), a ime potiče iz Persije i tamo je latinizovano. Ima samo dvadesetak vrsta, koje potiču iz sub-tropskih ili umerenih područja. Jasminum Officinale, koji cveta leti, poznata je vrtna vrsta. Sobna vrsta jasmin Polyanthum potiče iz Kine i donešen je u Evropu 1891 godine. KARAKTERISTIKE: Veličina: to su penjačice i mogu narasti do 4,5 metra. Ipak se običn

Wrightia religiosa

Слика
Wrightia religiosa je zbun iz familije Apocynaceae. Postojbina biljke je Tajland i Vijetnam. U toploj tropskoj klimi ostaje zimzelena i cveta citave godine. Osetljiva je na niske temperature i vec ispod 18C moze poceti da odbacuje lisce. Zbog ocaravajuceg mirisa, na Tajlandu je jedna od najzastupljenijih biljaka. Ima je oko hramova, u dvoristima, pored ulica. Gaji se kao bastenska i saksijska vrsta. Medju budistima se smatra svetom biljkom. Tradicionalno se koristi kao lekovita a narocito je popularna u bonsai kulturi. Nije teska za gajenje i brzo raste. Zahteva sto vise sunca. Nazivaju je i 'vodeni jasmin' jer ima nesto vece potrebe za vodom ali opet ne voli ni da pliva u njoj. Iako dobro tolerise toplotu uz veliku vlaznost, ni mala vlaznost vazduha joj ne predstavlja problem. Nema zahteve za posebnim prihranama. Svaka joj dobro dodje ako je redovna. Zbog brzog rasta, lako i brzo se moze oblikovati u bonsai a pomocu zica napraviti i razni neobicni oblici. Prirodni obr

Lantana--Lantana camara

Слика
Lantana je zimzeleni tropski žbun visine do 2m.  Sadi se na potpuno sunčanim ili polusenovitim mestima.Prilikom sadnje koristite tresetne supstrate. Lantana dobro podnosi i zemlju slabijeg kvaliteta, ali je veoma važno da zemlja bude dobro propusna na vodu.veta od sredine maja, pa do kasne jeseni. Nekada se u cvetu može naći i ranije, ali joj je za cvetanje svakako neophodna temperatura iznad 16°C.Razmnožava se sjemenom ili reznicama. Ožiljava se na temperaturama iznad 20°C i uz upotrebu hormona za zelene reznice. Za lepo i bujno cvetanje obavezno je zalivanje vodorastvorljivim đubrivom 15:11:29 i to 2g na 1 l vode svako treće zalivanje Vrlo je jednostavna za gajenje.

Abutilon--Sobni javor

Слика
Abutiloni su zimzeleni do poluzimzeleni grmovi ili penjačice visine oko 3 metra, cvjetova zvonastog oblika ili nalik lanternama u nijansama boja od crvene, ružičaste, žute, narančaste… Ako su im osigurani povoljni uvjeti cvatu neprestano od svibnja do listopada. Listovi su zeleni nalik javorovim (zbog čega su i dobili narodni naziv), dlanasti, s 3 ili 5 režnja, često s mrljama svjetlije boje, 10 do 20 cm dugi. U povoljnim uvjetima lišće ostaje na grmu kroz cijelo vrijeme zimskog mirovanja, odbacuje ga tek na nižim temperaturama. Ovi grmovi traže intenzivno svijetlo tijekom čitave godine, dakle direktno sunce ili tek laganu sjenu. Ukoliko se uzgajaju u tegli presađuju se u rano proljeće, traže puno mjesta za korijenje, što znači velika tegla i za malecnu biljku ionako će do sredine ljeta porasti do najmanje 1,5 metara visine. Zemlja mora biti propusna ali bogata hranjivom tvari, pa se preporuča u vrtnu zemlju (ili kupovnu) umiješati komposta i malo pijeska. Abutilon je vrlo žedna b

Pasiflora--Passiflora edulis

Слика
Zimzelena penjačica Passiflora edulis traži mnogo svetla, a leti je valja zalivati svaki drugi dan. Ako biljku oprašuju pčele, možete očekivati i jestive plodove karakterističnog ukusa i mirisa. Passiflora edulis (marakuja) je zimzelena biljka penjačica, koja u idealnim uslovima (optimalna temperatura 20-28°C, i relativna vlažnost vazduha 60-70%) može godišnje da naraste i do devet metara. Izdržava temperature i do - 2°C, a ako je temperatura niža duže vreme, lišće opada.  Međutim, u proleće se biljka obnovi a smrznuti delovi orežu, tako da ponovo potera mladice iz korena. Plod je jestiv, ima karakterističan ukus i miris. U uslovima naše umereno-kontinentalne klime moguće je njeno gajenje ali u stakleniku ili staklenoj verandi, gde se lako može postići potrebna vlažnost vazduha. Treba da bude posađena u veliku saksiju prečnika 35 cm i u zemlju koja sadrži dosta organske materije i azota. Uvek joj je potrebno mnogo svetla da bi cvetala. Obilno se zaliva, leti svaki drugi dan,

Anđeoska truba--Brugmansia

Слика
Za bogatu cvatnju brugmansie traže intenzivno sunce, jednom tjedno prihranu (najbolje gnojivom za rajčice) od početka vegetacije pa do listopada i povremeno prskanje lišća za vrućih dana. U ljetnim mjesecima traži i puno vode; ovješeni, mlohavi listovi znak su da je biljka žedna i čim joj udovoljite listovi se podižu. Ljeti često gubi donje listove što nije znak bolesti, naprotiv iz njihovih pazušca rastu nove grane. Uspijevat će u svakoj bogatijoj vrtnoj zemlji, a ako se uzgaja u tegli, zemlji obavezno dodati malo pijeska radi prozračnosti korijenja i drenaže jer ne trpi konstantnu vlažnost. Presađivanje se vrši u proljeće, no biljka će bolje uspijevati ako je posadite direktno u vrtnu zemlju nakon posljednjih očekivanih mrazeva i izvadite zajedno s grumenom zemlje prije zime, stavite u crnu vreću za smeće i povremeno zalijete za vrijeme zimskog odmora. Brugmansije cvatu na vršnim dijelovima grana i to tek kad se osnovna grana razgrana u obliku slova Y. Upravo se u tom dijelu biljka

Bugenvilija---Bougainvillea

Слика
Bugenvilije su veliki ljubitelji sunca zato ljeti vole stanista na balkonu ili terasi zasticena od vjetra ali sa dosta sunca. Bungevileje cvjetaju na kratkim izdancima,zato posle svake faze cvjetanja treba skratiti biljku za trecinu.Na novim izdancima pojavit ce se novi cvjetovi. Cim otopli Bungevileje se mogu iznijeti napolje.Stariji primjer se mogu iznijeti napolje vec u aprliu.Ukoliko se pojavi mraz biljke obavezno unijeti u kucu. Razmnozavaju se reznicama. Obavezno je snadbevanje mineralima u velikim kolicinama da bi biljka cvjetala raskosno. Moze se koristiti i dugotrajno djubrivo.