Wrightia religiosa




Wrightia religiosa je zbun iz familije Apocynaceae. Postojbina biljke je Tajland i Vijetnam. U toploj tropskoj klimi ostaje zimzelena i cveta citave godine. Osetljiva je na niske temperature i vec ispod 18C moze poceti da odbacuje lisce.
Zbog ocaravajuceg mirisa, na Tajlandu je jedna od najzastupljenijih biljaka. Ima je oko hramova, u dvoristima, pored ulica. Gaji se kao bastenska i saksijska vrsta. Medju budistima se smatra svetom biljkom. Tradicionalno se koristi kao lekovita a narocito je popularna u bonsai kulturi.
Nije teska za gajenje i brzo raste. Zahteva sto vise sunca. Nazivaju je i 'vodeni jasmin' jer ima nesto vece potrebe za vodom ali opet ne voli ni da pliva u njoj. Iako dobro tolerise toplotu uz veliku vlaznost, ni mala vlaznost vazduha joj ne predstavlja problem. Nema zahteve za posebnim prihranama. Svaka joj dobro dodje ako je redovna. Zbog brzog rasta, lako i brzo se moze oblikovati u bonsai a pomocu zica napraviti i razni neobicni oblici. Prirodni obrazac rasta je da izbacuje mnogo bazalnih izdanaka. Redovnim orezivanjem biljka postaje kompaktnija a lisce gusce. To takodje povecava i cvetnost.
Sto se tice mirisa, razlicti su opisi. Uglavnom se pominje se da ima vocnu notu i da je prijatan

Коментари

Популарни постови са овог блога

Anđeoska truba--Brugmansia

Murraya paniculata....Kineski jasmin