Chloranthus spicatus

Chloranthus spicatus, biserna orhideja ili kokosije nozice.
Veoma retka, mirisna i egzoticna biljka. Potice iz jugoistocne tropske Azije gde je tradicionalno koriscena za aromatizovanje caja jer je odlikuje izuzetan, osvezavajuci miris sa citrusnim notama. Nazivaju je jos i cajnom orhidejom.
Biljka je zimzelena i ima glatke, sjajne i blago nazubljene listove. Cvetovi su grupisani u cvasti neobicnog oblika. Lice na perle zuto-zelene boje. Cveta od maja do oktobra u ciklusima. U sobnim uslovima cveta i zimi. Pojedinacna cvast ne traje dugo posle dozrevanja i promene boje u zuto, kada je mirisna ali je biljka brzo zamenjuje novom. Posto potice iz tropskih suma juzne Kine, voli toplo, vlazno i senovito mesto. Substrat treba da je blago kisele reakcije, propusan i hranjiv.
Kao sobna biljka, klorantus ima prednost jer cveta u uslovima slabije svetlosti. Siri miris okolo ako su ambijentalni uslovi odgovarajuci a po pravilu je jaci dalje od biljke nego na samoj cvasti.
Jos jedna zanimljivost za ovu biljku je da po proucavanjima spada medju najstarije biljke koje postoje na zemlji i opravdano se moze smatrati pravim biljnim dinosaurusom.
Chloranhus je biljka koja pleni pritajenom, neobicnom lepotom i preporucujem je svim ljubiteljima mirisne egzotike




Коментари

Популарни постови са овог блога

Anđeoska truba--Brugmansia

Murraya paniculata....Kineski jasmin