Dipladenia,Mandevilla..

                                                          Dipladenia,Mandevilla..


Diplandelija je puzavica koja može da naraste do 3m. Veoma je slična puzavica je i Mandevilla x amoena koja može da naraste i do 6m.
Počinje sa cvetanjem u maju, ali glavno cvetanje se odvija u toku vrelih letnjih meseci.Treba je gajiti na osunčanim pozicijama, jer u senci i polusenci slabije cveta, a grane se preterano izdužuju.Sadi se u tresetne supstrate, ali je dobra i svaka zemlja koja je dobro propusna za vodu. Ne voli preterano zadržavanje vode oko korena.Odlično podnosi sunce i letnje žege. Mraz je potpuno uništava, ali u proleće iz zemlje izbijaju novi izbojci. Naravno da na ovaj način ne može prezimeti u kontinentalnim uslovima gde temperature padaju ispod -2°C. Iz ovog razloga u kontinentu se gaji u velikim baštenskim saksijama i prezimljava u hladnoj prostoriji u kojoj temperatura ne pada ispod 0°C
Razmnožava se poluzrelim reznicama u avgustu uz obavezno korišćenje hormona za ožiljavanje drvenastih biljaka. Dobro je da reznice nakon skidanja potopite u toplu vodu (oko 32°C) dok prestane da curi mlečni sok. Tada reznice naprašite hormonom i stavite u sterilan pesak na temperaturu iznad 22°C. Reznice će se ožiliti za nekoliko nedelja.
Zalivajte je isključivo odstajalom vodom. Dobro podnosi i povećane soli i supstratu.
Ukoliko je ne zalivate preterano i dobro hranite, uživaćete celo leto uz predivne trubaste cvetove.
Svakako da je tokom cele vegetacije treba zalivati sa vodorastvorljivim đubrivom, a dobro je ako joj se doda i sporootpuštajuće đubrivo od 6 meseci.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Anđeoska truba--Brugmansia

Murraya paniculata....Kineski jasmin