Plumbago-- Plumbago auriculata

Plumbago je žbun koji raste od 1-3m visine i približno toliko raste i u širinu. U zavisnosti od šišanja, može se formirati i kao puzavica koja se širi uz oslonac, ili mali poluviseći žbun.
Potpuno osunčane pozicije su uslov da plumbago cveta intenzivno i bujno. Već u polusenovitim pozicijama cvetanje se smanjuje.
Zbog osetljivosti na jače mrazeve, preporučujemo da ga sadite u velike baštanske saksije. Ipak, čak i kada je posađen na otvorenom, on se nakon zime oporavlja relativno brzo i izbija sa novim izbojcima iz zemlje. Ako želite lepu žbunastu biljku, onda će sadnja u saksiji biti u prednosti. Letnje žege podnosi odlično.
Razmnožava se, kao i ostalo šiblje, poluzrelim vršnim reznicama u toku avgusta uz korišćenje hormona za ožiljavanje drvenastih reznica.
Obavezno ga prihranjujte od marta do sredine avgusta nekim od vodorastvorljivih đubriva za cvetajuće biljke, ali mu povreeno dodajte (jednom mesečno) i đubrivo sa pojačanim sadržajem azota. Dobro je da se u toku maja i juna jednom doda folijarno đubrivo sa mikroelementima jer je osetljiv na nedostatak mangana.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Anđeoska truba--Brugmansia

Murraya paniculata....Kineski jasmin